5 redenen waarom ik nauwelijks vlees meer eet
Ik eet bijna geen vlees. Niet omdat ik perfect ben, maar omdat de cijfers keihard zijn. Voor mijn dochters, de planeet en de toekomst. Dit is waarom.
Iemand sprak mij laatst aan terwijl ik achter een bord eten zat met vlees erop: "Dus jij bent ook een vleeseter?" Er klonk iets van zijn eigen gelijk in door, zo’n onderonsje tussen mensen die nog ‘aan de goede kant’ staan.
Ik at inderdaad een heerlijk stukje vlees. Maar dat was buiten de deur. Thuis kook ik van de 100 keer misschien 1 keer met vlees. Ik geloof niet in het eten van vlees. Ik geloof in een dieet van planten. Ik ben alleen niet gedisciplineerd genoeg, dat is mijn zwakte. Ik denk hier nu vijftien jaar over na. Ik denk als een vegetariër, maar ben te slap om er echt een te zijn.
Toch is vlees zeldzaam op mijn bord. Dit zijn de redenen waarom.
1. Mijn dochters groeien op in een wereld die we nu maken
Als ik naar mijn drie jonge dochters kijk, zie ik de toekomst in mijn woonkamer rondlopen. De wereld die zij zullen bewonen, vorm ik nu. De keuzes die ik vandaag maak, bepalen mee hoe hun leefomgeving eruitziet.
En de cijfers zijn hard: de veeteelt is verantwoordelijk voor zo’n 14,5% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Dat is meer dan alle auto’s, treinen, schepen en vliegtuigen bij elkaar. Als we de klimaatdoelen willen halen, kunnen we simpelweg niet op deze schaal vlees blijven eten.
Ik wil niet dat mijn dochters mij over 20 jaar vragen waarom ik niets deed, terwijl ik wíst wat er op het spel stond.
2. Vlees eten is een enorme verspilling van grondstoffen
Een koe moet eten, drinken en ruimte hebben. Dat lijkt logisch, maar als je erover nadenkt is het absurd:
Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig.
80% van de wereldwijde soja-productie wordt niet door mensen gegeten, maar door vee.
Een weiland waar 1 koe graast, kan ook genoeg gewassen verbouwen om tientallen mensen te voeden.
Met andere woorden: de hoeveelheid voedsel en water die we nodig hebben om dieren vet te mesten, zouden we ook direct kunnen gebruiken om mensen te voeden. Dat is efficiënter en duurzamer.
3. Ontbossing: het Amazonewoud verdwijnt voor onze hamburgers
De Amazone, de longen van de aarde, wordt in razend tempo gekapt. En waarom? Om plaats te maken voor veeteelt en soja-akkers voor veevoer.
70% van de ontbossing in de Amazone wordt veroorzaakt door de vleesindustrie.
Elk jaar verdwijnt er een stuk regenwoud ter grootte van Nederland.
Dit is geen abstract probleem in de verte. Dit gebeurt nu. En we kunnen er iets aan doen, simpelweg door minder vlees te eten.
4. Dierenleed: we sluiten onze ogen, maar het verdwijnt niet
Hoewel de impact op het klimaat voor mij het zwaarst weegt, kan ik dierenleed niet negeren.
Jaarlijks worden +/-65 miljard dieren geslacht.
De meeste van hen hebben nooit een echt leven gehad.
Kippen in een legbatterij hebben evenveel ruimte als een A4’tje. Oké die zijn er misschien niet meer in Nederland, wat mooi is. Als ik eieren of kip eet, koop ik altijd biologisch = meer leefruimte voor de kip (minimaal 4m² uitloop per kip, geen gekapte snavels en biologische kippen krijgen voer zonder chemische pesticiden of kunstmest, wat beter is voor de bodem en biodiversiteit.)
Varkens zijn intelligenter dan honden, maar worden behandeld als producten.
Het gaat me niet zozeer om een persoonlijke liefde voor dieren, maar om het principe. Ik wil geen systeem steunen dat dieren zo behandelt.
5. Maar ik ben niet perfect – en dat hoeft ook niet
Laten we eerlijk zijn: ik eet soms nog vlees. Soms zwicht ik voor een kroket of een sappige biefstuk in een restaurant. Ik ben geen heilige.
Maar het gaat niet om perfectie. Het gaat om richting. Om de keuzes die we wél maken.
Als je geen vlees eet, bespaar je jaarlijks 1.800 kilo CO₂.
Eén dag per week vegetarisch maakt al een verschil. (Liever vaker!)
Het is niet alles of niets – iedere stap telt.
En laten we eerlijk zijn: met alle heerlijke plantaardige opties van nu, is het niet eens echt een opoffering.
Conclusie: een keuze voor de toekomst
Ik ben geen heilige. Ik ben geen perfecte vegetariër. Maar ik weet waar ik in geloof. Ik geloof ook in bekering, in stappen blijven zetten. Uit liefde. En als ik mijn dochters in de ogen kijk, weet ik wat me te doen staat.
Misschien hoef jij niet meteen al het vlees uit je leven te bannen. Maar misschien kun je vandaag wel een keuze maken die morgen een verschil maakt.
Niet voor mij. Niet voor jou. Maar voor de wereld die we aan onze kinderen nalaten.
De cijfers en feiten in deze blog zijn gebaseerd op schattingen en onderzoeksrapporten van onder andere de FAO, Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Exacte getallen kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte methodologie en bron. De kernboodschap blijft echter overeind: de veeteelt heeft een aanzienlijke impact op het milieu en het klimaat. Deze blog is bedoeld om te informeren en aan te zetten tot nadenken, niet om absolute waarheden te verkondigen. Wil je meer weten? Raadpleeg dan zelf betrouwbare bronnen en blijf kritisch.