Wat er gebeurt als je het kleinste zaadje durft te planten

Een meditatie bij het icoon van kunstenaar Kelly Latimore: het mosterdzaadje, klein maar vol potentie. Ontdek hoe kleine zaadjes in jouw hart onverwacht kunnen uitgroeien tot een bron van leven, schaduw en rust.

Kelly Latimore, Amerika, 1986–, “De Parabel van het Mosterdzaadje,” 2023. Acryl, Flashe en bladgoud op paneel, 61 × 56 cm. kellylatimoreicons.com

Meditatie: Het Mosterdzaadje

Sluit je ogen en stel je een klein zaadje voor, nauwelijks groter dan een speldenknop. Houd het in je hand. Voel hoe licht en kwetsbaar het is, bijna niets… en toch, alles wat het ooit zal worden, ligt al besloten in dit kleine begin.

Plant het zaadje nu in de aarde van je hart. Voel hoe het wortel schiet, voorzichtig en onzichtbaar. Het vraagt niets anders dan ruimte, tijd en licht. Laat het groeien, zonder haast, zonder verwachting.

Zie hoe langzaam een struik ontstaat. De takken strekken zich uit, de bladeren ademen leven. Talloze vogels komen en gaan, zingen in de schaduw, bouwen nesten in de takken. Het zaadje is er niet meer. Het is getransformeerd, opgegaan in iets groters, van nut voor velen.

En jij? Kun jij, net als dat zaadje, jezelf verliezen om iets groters te laten groeien? Kun je de controle loslaten, de grond van je hart openen voor iets wat groter is dan jij kunt begrijpen?

Blijf even bij dat beeld. De boom die groeit, niet omdat jij dat afdwingt, maar omdat jij het zaadje hebt durven zaaien. Vertrouw op het proces.

Vraag jezelf af: Wat groeit er in mij dat ik mag koesteren, laten wortelen en bloeien?

Bij de tekst uit Marcus 4:30–32

Jezus zei:‘Waarmee kunnen we het koninkrijk van God vergelijken en door welke gelijkenis kunnen we het voorstellen? 31Het is als een zaadje van de mosterdplant, het kleinste van alle zaden op aarde wanneer het gezaaid wordt. 32Maar als het na het zaaien opschiet, wordt het het grootste van alle planten en krijgt het grote takken, zodat de vogels van de hemel in zijn schaduw kunnen nestelen.

Kelly Latimore over haar icoon

“Alle vogels in dit schilderij zijn inheems in het Heilige Land: de Palestijnse honingzuiger, struikzanger, gewone karmozijnvink, lachduif, boerenzwaluw, huismus, vuurvoorhoofdkanarie, roodstuitzwaluw, roeststaartstruikzanger, roodkopklauwier, Europese groenling, boompieper, Nubische nachtzwaluw, noordse tapuit, groene bijeneter, Europese wielewaal, scharrelaar, Vlaamse gaai, bonte kraai, merel, tjiftjaf, rotsgors, kuifleeuwerik en brilgrasmus.”

Footer Element
Previous
Previous

Een feest breekt door

Next
Next

Driedaagse retraite: Leven uit je diepste verlangens